Minden a flatiről

A fajta eredete

Kialakulása az 1800-as évekre tehető. A simaszőrű retriever valószínűleg a labrador retrievernek, a collie-nak és bizonyos spánielféléknek köszönheti kialakulását. Az I. világháborút megelőzőleg talán Britannia legismertebb vadászkutyája volt, ám a háború utáni időszakban háttérbe szorította az arany és a labrador retriever. A sima szőrű retriever ismét nagy népszerűségnek örvend, amióta 1980-ban a Cruftson elnyerte az áhított "Kiállítás Legszebb Kutyája" címet. Született apportőr, az elejtett vadak (főként nagymadarak) összegyűjtésére használják. Szívós, könnyen kiképezhető. Nagyszerű házi kedvenc, igen jól elvan a gyerekekkel.

Jelleme

Gyakran elhanzik "a flati az örökké  kölyökként maradó kutya". Ez leginkább játékosságára és szereplési vágyára vonatkozik. Taníthatóságra egész fiatalon (12 hetes korától) éretté válik. 
 

Küllem

A sima szőrű retriever testének hosszúsága valamivel nagyobb a magasságánál. Lágyéka rövid és széles. Egyenes, viszonylag rövid farkát felemeli, de nem sokkal a hátvonala fölé. Mellkasa mély és viszonylag széles; a szügye szép. Mellső lábai egyenesek, a térd és a csánkízület elég jól kirajzolódik. A lábak függőlegesek, a dongalábúság nem megengedett. A mancsok kör alakúak, zárt, ívelt lábujjakkal és vastag talppárnákkal. A könyököknek szabadon kell mozogniuk. A nyak meglehetősen hosszú és feszes; ferdén ül a kutya vállán. A fej hosszúkás, szép formájú; a koponya mérsékelten széles és lapos, a szemek közt enyhe stop látható. A stopnak kissé lejtősnek kell lennie, és nem lehet túl hangsúlyos. A sima szőrű retrievernek jókora orra van, tág orrlyukakkal. Fülei kicsik, a fej mellett lelógók. Szemei közepes nagyságúak; nem lehetnek ferde metszésűek. A kerek, kiugró szem komoly szépséghibának számít. A sima szőrű retriever harapása ollószerű.

Családbarát?

Különösen családbarát

Gondozást igényel?

Nem igényel túlságosan sok gondozást.

Összeférhetőség?

Összeszoktatható, de kan kutyák esetén ritkán jellemző az erős dominancia.

Első kutyának ajánlott?

Nevelése nem igényel nagyon komoly tapasztalatot, azonban mozgásigényes fajta!

Gyerekkel kijön?

Jól tűri a gyerekek jelenlétét.

Időjárási szélsőségeket tűri

A hideget kifejezetten bírja, kifejezetten négyévszakos kutya.

Ugatós?

Jellemzően nem, de a kültérben tartott hím egyedek esetében előfordul.

Idősebbeknek ajánlott?

Csak abban az esetben, ha mozgásigényét ki tudják maradéktalanul elégíteni.

Vízigénye?

Az egyik leginkább vízhez kötődő fajta. Rendszeres úszást igényel, késő ősszel és kora tavasszal is.

Beszerezhetőség

Kis számú tenyésztő van hazánkban, de jelentősen kisebb anyagi áldozatot jelent a beszerzése, mint egy golden retrievernek.

Terápiás kutyának alkalmas?

A Labradorokhoz és a golden retrieverekhez hasonlóan kiváló terápiás kutya.

Hízékony?

Nem kifejezetten hízékony, de a mozgással nagyban összefügg az alkata.