Minden a flatiről

A fajta eredete

Kialakulása az 1800-as évekre tehető. A simaszőrű retriever valószínűleg a labrador retrievernek, a collie-nak és bizonyos spánielféléknek köszönheti kialakulását. Az I. világháborút megelőzőleg talán Britannia legismertebb vadászkutyája volt, ám a háború utáni időszakban háttérbe szorította az arany és a labrador retriever. A sima szőrű retriever ismét nagy népszerűségnek örvend, amióta 1980-ban a Cruftson elnyerte az áhított "Kiállítás Legszebb Kutyája" címet. Született apportőr, az elejtett vadak összegyűjtésére használják. Szívós, könnyen kiképezhető. Nagyszerű házi kedvenc, igen jól elvan a gyerekekkel.

Jelleme

Gyakran elhanzik: "a flati az örökké kölyöknek megmaradó kutya". Ez leginkább játékosságában és tettre készségében nyilvánul meg. Taníthatóságra egész fiatalon (12 hetes korától) éretté válik.  Igényli a foglalkozást, tanítást, a figyelmet.

Játékossága idősebb korban is megmarad, de ezen tulajdonságát használva számos dologra megtanítható. A flat a munka során a feladatát (legyen az vadászat, agility, terápiás munka vagy hegyimentő munka) alázattal, gazda kedvében járva végzi.
A vadászmunkába bevont egyedek a vadászatra való készülődések előtt  a vadászruha látványától, az ismert szagoktól teljesen átszellemülten várják a az újabb bizonyítási lehetőséget.
Barátságos jelleme miatt hölgyek, gyerekek nagy kedvencévé válik szinte percek alatt. Maximális bizalommal van az idegenek irányába.
 

Küllem

A sima szőrű retriever testének hosszúsága valamivel nagyobb a magasságánál. Lágyéka rövid és széles. Egyenes, viszonylag rövid farkát felemeli, de nem sokkal a hátvonala fölé. Mellkasa mély és viszonylag széles; a szügye szép. Mellső lábai egyenesek, a térd és a csánkízület elég jól kirajzolódik. A lábak függőlegesek, a dongalábúság nem megengedett. A mancsok kör alakúak, zárt, ívelt lábujjakkal és vastag talppárnákkal. A könyököknek szabadon kell mozogniuk. A nyak meglehetősen hosszú és feszes; ferdén ül a kutya vállán. A fej hosszúkás, szép formájú; a koponya mérsékelten széles és lapos, a szemek közt enyhe stop látható. A stopnak kissé lejtősnek kell lennie, és nem lehet túl hangsúlyos. A sima szőrű retrievernek jókora orra van, tág orrlyukakkal. Fülei kicsik, a fej mellett lelógók. Szemei közepes nagyságúak; nem lehetnek ferde metszésűek. A kerek, kiugró szem komoly szépséghibának számít. A sima szőrű retriever harapása ollószerű.

Vadászás a flat-tel

A retrieverek családi kutyakénti népszerűsége néhány fajta esetén sajnos meglehetősen ritkává tette a vadászat közben jól hasznosítható egyedeket.

A flat tenyésztők többsége azonban ügyel arra, hogy a tenyészetből kikerülő egyedek ne csak házi kedvencként, hanem a terepen dolgozó társként is megállják a helyüket. 

A flat - bár hosszú szőrű - a bokros területeket, nádasokat átkutatva keresi meg a vadat, anélkül, hogy hosszas szőr gondozást igényelne egy-egy vadászat után. Ösztönösen nem állja a vadat, de megtanítható erre. Szőrzetének köszönhetően a téli időszakban is örömmel megy a vízbe. Jó úszó képessége miatt nagyobb sodrású folyóvízből is jól hozza be a vadat. A felnőtt, kifejlett egyedek a nyulat és megfelelő képzés után a rókát is behozzák.
A szetterek vérvonalból az "orrát" örökölte, így légszimattal jól kutatja fel az apróvadat.
Kíváncsi és játékos jelleme miatt fokozatossággal vezethető be a vadászati munkába. Nem jellemző a dominancia a fajtára, még a kanok esetében sem. A vadászatok alkalmával átszellemülve dolgozik, nem foglalkozik a többi kutyával, a vadat nem üti le, nem veszi el a többi, vadászaton dolgozó kutyától.
A flat nem kemény szájú, a vadat pont megfelelő erővel fogja és hozza be a gazdájának. Tipikusan a gazdájának, nem önmagának vadászó fajta. 
A flat kevésbé kitartó, mint egy német vizsla, több, egymást követő napon történő vadászat során fizikálisan fáradékonyabb, mint az előzőekben említett fajta.


 

Családbarát?

Különösen családbarát

Gondozást igényel?

Nem igényel túlságosan sok gondozást.

Összeférhetőség?

Összeszoktatható, kan kutyák esetén ritkán jellemző az erős dominancia.

Első kutyának ajánlott?

Nevelése nem igényel nagyon komoly tapasztalatot, azonban mozgásigényes fajta!

Gyerekkel kijön?

Nagyon jól tűri a gyerekek jelenlétét. Gyermekek általi fegyelmezésre is megtanítható.

Időjárási szélsőségeket tűri

A hideget jól bírja, kifejezetten négyévszakos kutya. Benti tartásra is alkalmas.

Ugatós?

Jellemzően nem, de a kültérben tartott kanok esetében előfordul a jelzés értékű ugatás.

Idősebbeknek ajánlott?

Csak abban az esetben, ha mozgásigényét ki tudják maradéktalanul elégíteni.

Vízigénye?

Az egyik leginkább vízhez kötődő fajta. Rendszeres úszást igényel, késő ősszel és kora tavasszal is.

Beszerezhetőség

Kis számú tenyésztő van hazánkban, ennek ellenére kisebb anyagi áldozatot jelent a beszerzése, mint egy golden retrievernek.

Terápiás kutyának alkalmas?

A Labradorokhoz és a golden retrieverekhez hasonlóan kiváló terápiás kutya.

Hízékony?

Nem kifejezetten hízékony, de a mozgással nagyban összefügg az alkata.